Abraham/Boddaert

VERBOUWING VAN EEN VOORMALIGE SCHOOL VAN ARCHITECT A.C. BLEIJS TOT EEN BODDAERT CENTRUM VAN NASCHOOLSE OPVANG VAN JONGEREN EN 11 WOONEENHEDEN MET EEN ATELIERZOLDER. HET GEBOUW STAAT OP DE VOORLOPIGE MONUMENTEN INVENTARISATIELIJST VAN DE GEMEENTE AMSTERDAM.

Project Abraham/Boddaert
Programma naschoolse opvang van jongeren en 11 wooneenheden met een atelierzolder
oorspr. ontwerp een school van architect A.C. Bleijs(1891)
opdrachtgever het Oosten/Boddaert Stichting
Projectteam Freek Draaisma, Andries Laane
Bouwkosten -
Aannemer Bouwbedrijf Kakes, Zaandam

Toelichting

Het gebouw werd zonder subsidie gerestaureerd als ware het een monument. Door een uitgekiende planontwikkeling was dit ook binnen de lage huurstelling van de woningbouwvereniging mogelijk.

In een haalbaarheidsstudie werd eerst de optimale splitsing van het pand vastgelegd, waarbinnen voor beide opdrachtgevers een plan haalbaar was.

Het Boddaertcentrum kreeg een deel van het gebouw aan de Oosterparkstraat en een nieuwbouw van twee en een halve verdieping in een gat in de straatwand. De woongroep zit helemaal in het bestaande gebouw aan de Eikenweg.

Meer

Het nieuwe gedeelte van de gevel is sterk afwijkend vormgegeven, maar voegt zich toch goed in het historisch straatbeeld. De verticale raamindeling volgt het ritme van de belendingen. Het donkere materiaal gedraagt zich terughoudend, als was er nog sprake van een gat in de straatwand. De kleur komt overeen met de kleur van de daken in de buurt.

In het woongedeelte zijn de voormalige klaslokalen helemaal leeg gelaten. Dit werd mogelijk door van telkens drie klassen één woning te maken met drie wooneenheden en door de dienstruimtes bij elke eenheid onder te brengen in twee lagen in de voormalige gangen. Een klein entresol per klas nodigt uit tot uitbreiding door bewoners.

Op zolder liggen collectieve atelierruimtes en een gemeenschappelijk dakterras. Door het fraaie oorspronkelijke trappenhuis en de herkenbare klaslokalen is een onconventionele sfeer van wonen in een school ontstaan.

In het Boddaertcentrum zijn de grote hoge groepsruimtes door het plaatsen van trappen, keukenblokjes en entresols ingedeeld in kleinere plekken. Hierdoor en door gebruik van veel hout en warme kleuren wordt meer de sfeer van een woning opgeroepen dan die van een instituut. Zorgvuldig vormgegeven interieurelementen als kapstokken, tussendeuren en zit-vensterbanken versterken dat nog. Vanuit de groepsruimtes is er een directe relatie met de tuin.

Minder

Locatie
Links
Vergelijkbare projecten