Osseweischool

Samenvatting

Voor 6 particulieren in CPO werkten we aan de herbestemming van een school in Rotterdam Delfshaven tot 6 unieke stadsvilla’s. Uitgangspunt is het behouden van oorspronkelijke kwaliteit en uiterlijk, maar het comfort en isolatie brengen we op een veel hoger niveau. Nieuwe openingen in de gevels zijn duidelijk afwijkend en modern vormgegeven zodat de historie zichtbaar blijft.

Projectgegevens

 

Project Osseweischool
Adres Osseweistraat 35, Rotterdam
Programma 6 particuliere woningen
Opdrachtgever CPO (collectief particulier opdrachtgever)
Ontwerp status Opgeleverd
Projectteam Feike Laane, Henk Marsman, Andries Laane, Gert-Jan Dirkx
Bouwkosten Multical ingenieursbureau
Bouwfysica ABT
Constructie Bouwkundig Adviesburo Baas
Aannemer Bouwbedrijf Van der Pol 

 

Toelichting

Iedere woning in deze voormalige school is uniek qua indeling en vloerhoogtes. Ze bestaan uit twee boven elkaar gelegen klaslokalen plus de achterliggende gangen. In de meeste lokalen zijn entresols gehangen en alle gangen hebben een extra verdieping gekregen met nieuwe ramen om zo extra kamers te kunnen realiseren. Omdat er funderingsherstel heeft plaatsgevonden konden we de begane grond vloeren lager aanbrengen dan oorspronkelijk. Zo ontstond er royale stahoogte voor twee verdiepingen (of een entresol) binnen de hoogte van één bestaand klaslokaal.

 

De woningen krijgen een eigen voordeur aan het semi-publieke binnenterrein. Deze ontwierpen we duidelijk afwijkend van de bestaande gevelopeningen, met vlakke antracietkleurige aluminium kozijnen en stalen kaders eromheen. Om de nieuwe voordeuren een gelijke status te geven als de bestaande dubbele en hoge entreedeuren, zijn de ramen boven de entreedeuren visueel bij de voordeuren getrokken. Zo kregen de nieuwe omkaderde deurkozijnen vergelijkbare afmetingen als de bestaande. Ieder kozijn in het pand is vervangen voor nieuwe kozijnen met een profilering als bestaand maar met HR++ of zelfs triple-glas. Tevens doorbraken we de borstweringen van de ramen op de begane grond in de tuingevel om zo overal openslaande deuren naar de tuin te kunnen realiseren.

 

Om het wooncomfort te optimaliseren is het hele gebouw qua temperatuur én geluid geïsoleerd op nieuwbouwniveau. Er zijn zelfs enkele woningen die nul-op-de-meter (NOM) nastreven met grondwarmtepomp en pv-panelen op het dak.

 

 

Locatie

Vergelijkbare projecten
Deel mij

Wilt u een reactie plaatsen?

Geef een reactie