Asscher diamantfabriek

Samenvatting

Bedrijfsruimtes, horeca en luxe wonen in een rijksmonument

Projectgegevens
Project Asscher diamantfabriek Amsterdam, rijksmonument 527800
Programma woningen, bedrijfsruimtes en horeca in een rijksmonument
Opdrachtgever Zuider vastgoed
Ontwerp status ontwerpfase
Projectteam Andries Laane, Henk Marsman, Feike Laane
Bouwfysica Climatic Design Consult
Constructie Constuctiebureau Tentij
Toelichting

Het Asschergebouw (1907), een diamantfabriek, in industriële Art Nouveau: een gebouw dat niet kon teruggrijpen op archetypen, maar een nieuw gebouwtype en een nieuwe stijl, die ontwikkeld werden door te bouwen. Uniek en schitterend in zowel de hoofdopzet als de details met een vrijzinnige mix van moderne en traditionele materialen: staal, vormbakstenen en hardsteen. Maar ook met fabriekszalen badend in daglicht door enorme ramen.

De diamantfabriek met een monumentaal hek erom met maar één ingang met portiersloge en één uitgang. Alles volledig onder controle. Geen diamantje ontsnapte. De opgave is om van deze gesloten enclave in de stad een publiek toegankelijke stadstuin te maken. En de ongenaakbare gevels te openen naar die tuin en de omliggende straten en pleinen. Om te beginnen wordt alle schade aan de gevels van het Asschergebouw door gebreken en de vroegere aanbouwen zorgvuldig gerestaureerd.

˅ Meer

Archiefterrein Amsterdam

Het pand maakt deel uit van de winnende prijsvraaginzending voor het Archiefterrein Amsterdam, 2008. Met daarin  opgenomen de restauratie van 2 rijksmonumenten tot hotel/horeca en bedrijfsgebouw voor de creatieve industrie met woon-/werkwoningen. Villanova werd gevraagd om mee te doen aan deze prijsvraag als specialist voor hergebruik en restauratie. Het was niet moeilijk om daar ja op te zeggen! Twee unieke rijksmonumenten van de fraaiste categorie restaureren en verduurzamen in een van leven bruisende wijk aan de Amstel. Daar gaan we voor!

Horeca

De hoofdentree geeft vanaf het Cinetolplein rechtstreeks toegang tot het horecagedeelte. De wanden tussen de huidige hal en de aangrenzende ruimtes worden vervangen door kolommen, zodat de weidsheid van de oorspronkelijke plattegrond hier beleefbaar blijft. In de kelder komen toiletten en dienstruimtes.

We voegen een terras toe aan de rand van het nieuwe Cinetolplein. De schitterende portiersloge krijgt een nieuwe fundering en wordt volledig gerestaureerd. Dit wordt een vooruitgeschoven post van de horeca op het plein.

Werken

De begane grond krijgt bedrijfsruimten, zelfstandig ontsloten vanuit de stadstuin. Hierdoor wordt de tuin levendiger, veiliger en zal hij sneller gebruikt worden tijdens de lunch. Voor de nieuwe entrees worden de borstwering van de bestaande ramen uitgezaagd. Het bestaande hardstenen hoekstuk ter hoogte van de raamdorpel wordt dan vervangen door een hoger element. De nieuwe deuren, laten in materiaal en detail zien dat ze later toegevoegd zijn, maar met een duidelijke verwijzing naar de oorspronkelijke detaillering. Zo blijft de ingreep leesbaar.
De bestaande kelder wordt uitgebreid onder het hele gebouw. Door koekoeks met verdiepte ramen te maken kan ook hier bruikbare kantoorruimte worden gerealiseerd. Door later nog vides toe te voegen kan de relatie tussen de kelder en begane grond versterkt worden.

Wonen

De twee nieuwe  portiekentrees komen op maaiveld in de noordgevel aan het Dora Tamanaplein, dat vooral een woonfunctie heeft. De woningen krijgen een lift die rechtstreeks uitkomt in de woonkamer; optimale rolstoeltoegankelijkheid en je staat direct in een loftachtige woonkamer over ten minste drie traveeën.

Deze portieken bieden toegang tot 12 woningen: acht gelijkvloerse appartementen met een loggia in de zuidgevel als buitenruimte en 4 maisonnettes met privé dakterras aan een nieuwe dakopbouw.

Het oorspronkelijke trappenhuis van het Asschergebouw wordt de toegang van een penthouse in de toren. We maken de oorspronkelijke raamopeningen in de liftschacht weer open. Met een liftcabine van glas wordt een beperkte ruimte toch spannend. Deze bovenste woning in de toren krijgt een riant dakterras met een nog iets hoger gelegen uitzichtplateau uitkijkend over de Amstel, Zuid en de Pijp.

De woningen hebben grote bestaande puien op zowel de noord- als de zuidgevel, waardoor het enorm lichte woningen zullen zijn. De bestaande kozijnen worden hersteld naar oud model, met enkel glas, gangbare schuiframen en de oorspronkelijke valramen. Ten behoeve van de zelfzeembaarheid worden alle overige vaste delen ook draaibaar gemaakt. Achter dit kozijn komt een nieuw minimalistisch aluminium kozijn met lage U-=waarde en drievoudig glas. In de spouw tussen de beide kozijnen wordt op de zuidgevel een automatische zonwering aangebracht.
De aanvoer van verse lucht voor de woning vindt in de winter plaats via deze spouw. Hierdoor wordt het principe van een klimaatgevel benaderd.

In de kelder komen individuele bergingen voor de woningen. Parkeren vindt plaats in de nieuwe parkeergarage onder het Dora Tamanaplein.

˄ Minder

Locatie
Links
  • Een wikipedia pagina over de oorspronkelijke gebruikers van het Asscher gebouw: de firma Asscher
Vergelijkbare projecten
Deel mij

4 Reactiess. Wilt u een reactie plaatsen?

Geef een reactie