Hoofdweg

Categories: Renovatie // Woningbouw

DE VERFRAAIDE GEVEL VAN DE 60 RENOVATIEWONINGEN IN EEN BESCHERMD STADSGEZICHT DOET NU RECHT AAN DE LANGSTE AMSTERDAMSE SCHOOL STRAAT

sociale huurwoningen met label A
erkers in de woonkamers i.p.v. schietgaten
uitnodigende entrees door nieuwe luifels en postkastblokken
voortuinen met hekken op muurtjes
maisonnettes met dakterras   
hoogwaardige buitenruimte voor alle woningen

Project renovatie aan de Hoofdweg, Amsterdam, ring 20′-40
Programma 60 portiekwoningen
Opdrachtgever Woningbouwvereniging Ymere
Ontwerp status opgeleverd dec 2013
Projectteam Mechiel van den Dolder, Richard van Hout, Andries Laane, Henk Marsman
Bouwkosten €4.700.000,- excl. BTW
Bouwfysica Tauw / Climatic Design Consult
Constructie Brands Konstruktief Advies
Aannemer HSB bouw (eerste blok door Deurwaarder Bouwgroep)

 

Toelichting

De beide blokken liggen aan de Hoofdweg, in het stadsdeel de Baarsjes te Amsterdam.

Toen rond 1920 de Hoofdweg werd aangelegd, behoorden deze twee blokken tot de eerste bebouwing. De panden maken deel uit van een wijk die gebouwd is in de architectuur van de Amsterdamse School, het oorspronkelijke ontwerp is afkomstig van het bouwtechnisch bureau Duin en van ‘t Eind te Amsterdam.

˅ Meer

TYPOLOGIE

De 60 woningen zijn gestapeld over 4 lagen. De begane grond woning heeft een eigen voordeur aan de straat, de drie bovenwoningen liggen aan een gedeelde opgang en delen samen een zolderverdieping met 3 flinke bergingen.

De woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlak van 80 m2 en 4 tot 5 kamers. Ongeveer de helft van deze woningen zal worden verbouwd tot 3-kamer woningen. Er is de huidige bewoners de mogelijkheid geboden terug te keren na de renovatie. Ongeveer de helft heeft hier positief op gereageerd en heeft de voorkeur gegeven aan een indeling met het huidige aantal kamers. De rest van de woningen wordt verkocht (de huurwoningen ook, bij mutatie).

SITUATIE, BEZONNING, UITZICHT EN BUITENRUIMTES

De beide blokken hebben een oost-west oriëntatie. De woonkamers liggen aan de straatzijde, georiënteerd op het westen, de balkons aan de achterzijde op het oosten.

De diepte van het bouwblok is in de hoeken teruggebracht tot ± 7m. Hierdoor ontstaat een soort lichtschacht in de oksel, met daaraan steeds 3 vertrekken en 2 balkons. De woningen op de hoeken hebben balkons die zo diep in de oksel van het bouwblok liggen, dat de bezonning erg slecht is, zelfs van de oksels op het zuidwesten. De hoekwoningen op de begane grond hebben een erg kleine tuin die net als de balkons diep in de oksel van het bouwblok ligt. Als plek om buiten te zitten is deze tuin niet bruikbaar.

Om de buitenruimtes te verbeteren wordt op de zolderverdieping de kap uitgebouwd, waardoor de bovenste woningen maisonnettes worden, deze woningen krijgen een privé dakterras. De tussenwoningen op de 1e en 2e verdieping krijgen een eigen dakterras aan hun berging. De bestaande balkons worden gehandhaafd en krijgen nieuwe hekken. De beide blokken hebben een gemeenschappelijke voortuin, waar nu voornamelijk fietsen worden gestald. Hier is een nieuw ontwerp voor gemaakt met meer groen, een gemetselde erfscheiding met hierop en smeedijzeren hek. De fietsen worden in het openbare gebied gestald. De hoekwoningen met de aller-slechtste buitenruimte krijgen een privéterras in dit gebied.

ARCHITECTUUR VAN DE GEVELS

De karakteristieken van de Amsterdamse School zijn terug te vinden in de beide blokken, maar de architectonische expressie is erg terughoudend. Veel van de details zijn zo subtiel dat ze op de schaal van het bouwblok nauwelijks zichtbaar zijn.

Ter plaatse van de hoekwoningen aan de Postjeskade is de straathoek geaccentueerd. Door een uitgebouwde zolder ontstaat een hoektoren, die de gevellijn doorbreekt. Het maaiveld loopt iets op richting de brug over de Postjeswetering. De hoekwoningen aan de Postjeskade zijn als resultaat hiervan iets opgetild ten opzichte van de overige woningen.

De rookkanalen van de om-de-hoek-woningen worden geaccentueerd door driehoekig uitgemetselde schoorstenen vanaf de eerste verdieping, die uitlopen tot een schijf over de hele diepte van het dakschild op de zolderverdieping.

De gevels bestaan uit metselwerk gemetseld in kruisverband, met een plint van verticaal staande stenen, onder de dakgoot is een 2 steens rollaag met staande stenen opgenomen. De goot met gootklossen is nu weggewerkt achter kunststofplaten, deze worden verwijderd en de goot wordt weer in de oorspronkelijke stijl hersteld.

De van oorsprong houten schuiframen zijn in de jaren ‘80 vervangen door kunststof kozijnen. Bij de renovatie worden weer houten kozijnen terug gebracht met een oorspronkelijk uiterlijk, een zwaar middenkalf een diep gelegen draai-kiepraam onder en vast glas boven, voorzien van roedes.

Vanwege de toegenomen verkeersdrukte zijn de kunststof kozijnen voorzien van, aan de buitenzijde geplaatste, suskasten. De nieuwe suskasten worden opgenomen in de voorzetwand, achter open stootvoegen in het metselwerk, zodat deze niet meer zichtbaar zijn in het gevelbeeld.

De entrees worden voorzien van een houten luifel en in metselwerk muurtjes opgenomen postkasten aan weerszijde. De voordeuren krijgen een verticaal accent in de vorm van een houten spijl.

De erkers ter plaatse van de woonkamers zijn nu voorzien van twee kleine ramen met een metselwerk penant ertussen, deze wordt uitgebroken en de beide ramen worden samengevoegd tot één groot erkerraam met als accent, dezelfde houten spijl als de voordeur.

BOUWKUNDIG

De woningen worden aan de binnenzijde thermisch en akoestisch geïsoleerd. Ook de akoestische problemen rondom het inpandige trappenhuis worden zo veel mogelijk opgelost.

De woningen worden voorzien van nieuwe CV- en CO2 gestuurde MV-installatie en krijgen een compleet nieuw inbouwpakket, met een nieuwe keuken, badkamer en toilet. 

˄ Minder

Locatie
Links

website met informatie over de verkoop van deze woningen:www.wonenaandehoofdweg.nl

Een vouwkaart met projectinformatie door Ymere verspreid

Vergelijkbare projecten

Wilt u een reactie plaatsen?

Geef een reactie