Binnengasthuizen

DE HISTORISCHE OUDERENHUIZEN AAN DE BINNENGASTHUISSTRAAT IN ZWOLLE ZIJN PASSIEF GERENOVEERD. DE VOORGEVELS ZIJN DAARBIJ IN HISTORISCHE STAAT TERUGGEBRACHT. NA DE OPLEVERING WORDT HET COMPLEX EEN GEMEENTELIJK MONUMENT.  

Project Binnengasthuizen
Programma renovatie tot 32 woningen waarvan 24 passief (gemeentelijke monumenten)
Opdrachtgever w.b.v. Openbaar Belang, Zwolle Rens Balkenende, Marije Mook
Ontwerp status opgeleverd oktober 2012
Projectteam Marcel van Keulen, Henk Marsman, Andries Laane
Bouwkosten € 2.600.000 excl. btw
Bouwfysica Nieman Raadgevende Ingenieurs, Martin Dunnink
Constructie Constructieadvies.nl; Jorge Paesch
Aannemer Dura Vermeer, René Evers

Toelichting

 De Gasthuizen werden in 1923 gebouwd door de gelijknamige stichting als huisjes voor ouderen en armen in Zwolle. Het complex van de hand van het voor Zwolle belangrijke architectenbureau Meijerink ligt verscholen achter het monumentale pand ‘Molenzicht’ aan een idyllisch park aan de Nieuwe Vecht op loopafstand van het oude centrum van Zwolle. Woningcorporatie Openbaar Belang nam de woningen in 2008 over van de stichting met de afspraak ze ook in de toekomst geschikt te houden voor deze doelgroep en de technische staat waarin ze verkeerden aan te pakken. De reeds gedane onderhoudsingrepen waren gedateerd, rigoureuze ingrepen waren noodzakelijk.

De woningcorporatie schreef innovatief een aanbesteding uit voor Ontwerp, Realisatie en Onderhoud met en vast budget. Speerpunten daarbij waren: het behoud van de uitstraling, duurzaam, comfortabel en geschikt voor senioren. Het team van Dura Vermeer Bouw Hengelo verwierf de opdracht met het aanbod om de woningen op passief niveau te renoveren.  

Meer

Een passief renovatiepand mag niet meer dan 25kWh per m2 per jaar voor verwarming verbruiken. Dat is ¼ van het gebruik van een label A woning. Dat wordt vooral bereikt door een zeer goede isolatie en kierdichting van de schil met driedubbel glas in de kozijnen. Balansventilatie met warmteterugwinning zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.

Villanova architecten ontwierp levensloopbestendige plattegronden voor ouderen in de 24 laagbouwwoningen. Om voldoende ruimte te creëren is de achtergevel helemaal vervangen door een prefab houtskeletbouw uitbouw met 400mm isolatie. Nu past op de begane grond van 40,5m2 bvo net een rolstoelwoning voor één oudere. Op zolder is een hoofdslaapkamer mogelijk voor bewoning als stel.In het portiekblokje, centraal in het complex, worden 16 appartementen samengetrokken tot 8 eengezinswoningen voor de vrije verkoop.

Alle voorgevels zijn gerenoveerd volgens het recept dat Villanova ook toepaste op de Sleephelling. Het dak krijgt weer keramische pannen op een zwaar isolatiepakket. De luiken en de ramen met enkel glas in roedes worden opnieuw aangebracht. De voordeur is vervangen door een passief exemplaar naar oud model. Binnen de bestaande voorgevel komen hoog geïsoleerde voorzetwanden met kozijnen met drievoudig glas. In de luchtspouw tussen de historische ramen en de nieuwe kozijnen komt de voor passiefhuizen noodzakelijke automatische “buiten”zonwering.

Begin mei 2012 is de eerste paal geslagen voor de proefwoning. Najaar 2012 worden de laatste huurwoningen opgeleverd. Dat is minder dan een jaar na de inzending voor de prijsvraag.

Bij zo’n zuinige woning, bouwfysisch al op niveau voor het jaar 2050, hoort ook een groot wooncomfort op andere gebieden. Deze revitalisatie blinkt uit in gebruikskwaliteit: een levensloopbestendige rolstoelplattegrond, hoge plafonds, maximaal daglicht, ultieme geluidsisolatie tussen de woningen (bijna allemaal 12dB beter dan nieuwbouwniveau, wat neerkomt op een 4x zo goede geluidswering), zeer laag installatiegeluid en oneindig warm water. En alle ramen kunnen gewoon open.

Met deze ingreep worden de populaire Binnengasthuizen voor de lange toekomst zeker gesteld als sociale huurwoningen voor zelfstandig wonende senioren.

Minder

Locatie

Links

feestelijke opening eerste woning vermeld in de Cobouw: www.cobouw.nl

verkoopwebsite van de 8 koopwoningen: www.8schatten.nl

Het Passiefhuis nader verklaard door een Vlaamse ‘professor’: www.youtube.com

Vergelijkbare projecten

Wilt u een reactie plaatsen?

Geef een reactie