Rhijnvis Feithstraat II

Categories: Nieuwbouw // Stedenbouw // Woningbouw
Project Rhijnvis Feithstraat II
Programma 30 appartementen, 6 souterrainwoningen en 2 stadswoningen 
Opdrachtgever Proper Stok Woningen, Woningbedrijf Rotterdam
Ontwerp status opgeleverd 2004
Projectteam Mechiel den Dolder, Hélène Houben, Robbert Koole,Andries Laane, Henk Marsman,Peter Tuin
Bouwkosten € 2.500.000 excl. btw
Bouwfysica Dorsser Blesgraaf, Den Haag
Constructie Van Eck, Rijswijk
Aannemer ERA bouw bv., Zoetermeer

Toelichting

Villanova tekende in het kader van de operatie “vernieuwing van de stadsvernieuwing” in 1990 een stedenbouwkundig plan voor “Spangen-Zuid”. Daarvan werd in de 1e fase in 1993-94 een blok van 48 sociale huurwoningen gerealiseerd.

In 2000 werd het stedenbouwkundig plan in opdracht van Proper Stok en het WBR aangepast aan de nieuwe eisen van de tijd om plaats te bieden aan een tweede ronde van revitalisering voor Spangen.

Villanova completeert met een nieuwbouw galerijblok het in 1994 onaf gelaten bouwblok van hun hand. Hulshof tekende voor de architectonische uitwerking van het andere stadsblok in dit plan In dit blok ligt ook een door hen eerder ontworpen stadsvernieuwingsblok.

Meer

APPARTEMENTENBLOK

Het blok van Villanova bestaat uit 5 lagen appartementen op een onderbouw met souterrainwoningen. De introductie van de souterrainwoningen leverde een halve extra bouwlaag op binnen de grenzen van het bestemmingsplan. Deze woningen schermen de bergingen in het souterrain af van de straat. Aan de Rhijnvis Feithstraat kom je binnen via een statige 1,5 verdieping hoge entree. Slaapvertrekken, voorzieningen en sanitair liggen in het souterrain, waardoor de woonruimte op de bel-etage geheel vrij kan worden ingedeeld. Op de bel-etage ligt aan de noordgevel een buitenruimte. Als zonnige aanvulling hierop kan in de zuidgevel een brede schuifpui geopend worden. Een trappenhuis met lift ontsluit via overdekte houten galerijen de bovenliggende 3-kamer appartementen.

STADSWONINGEN

Als schakelstuk tussen 1e en 2e fase zijn twee stadswoningen gebouwd. Deze zijn gelegen aan een autovrij pad. Het direct aangrenzende Piet Paaltjesplein en de nog te creëren speelvoorzieningen in de groenzone aan de Rhijnvis Feithstraat zorgen ervoor dat deze woningen bijzonder geschikt zijn voor mensen met kinderen.

GEVELS

De baksteen architectuur van “blokken en schermen” die in de eerste fase was geïntroduceerd is voortgezet in de nieuwe bouwvolumes en de schermen voor de loggia’s aan de zuidgevel. Deze gevel is ontworpen op een smalle stramien van 4,40m. Daarachter liggen woningen van 6,60m1 breedte. Door de smalle maat en door de hoge plint krijgt deze gevel een voorname verticaliteit die verwijst naar de naastliggende bebouwing aan de noordzijde van de Mathenesserdijk. Een prefab dakrand suggereert een los zwevende plaat boven de gevels.

Minder

Locatie
Links
Vergelijkbare projecten