Gageldonk West

Categories: Renovatie // Stedenbouw // Woningbouw

VILLANOVA KREEG VAN DE WERKGROEP GAGELDONK WEST DE OPDRACHT TOT EEN QUICK SCAN VOOR DE CULTUURHISTORISCHE WAARDERING EN RENOVATIE MOGELIJKHEDEN VAN DRIE COMPLEXEN IN DE WIJK GAGELDONK WEST TE BERGEN OP ZOOM

Project Gageldonk West, Bergen op Zoom
Programma cultuurhistorische waardering van 192 woningen
Opdrachtgever gem. Bergen op Zoom, Wonen Brabant West
status studie afgerond 2010
   
Projectteam Henk Marsman, Andries Laane
i.s.m. MUST Stedebouw
Bouwkosten van der Ree en Vermeulen
   

Toelichting

Aanleiding hiertoe was de renovatie/restauratie van een complex woningen van Evers en Sarlemijn in Bos en Lommer te Amsterdam, de Nieuwe Akbar, waarvoor dit bureau de renovatieprijs 2006 van de gemeente Amsterdam kreeg.

Voor de kostentechnische kant schakelde Villanova Van der Ree en Vermeulen uit ‘s-Gravenpolder in als onafhankelijke kostendeskundigen.

Kern van de vraag is een schijnbaar onoverbrugbare tegenstrijdigheid in belangen bij de partijen die bij Gageldonk betrokken zijn.

Wonen West Brabant stelt de eis dat de woningen 50 jaar door geëxploiteerd moeten kunnen worden (zowel qua programma, als bouwtechnisch), om zo een duurzame investering te doen in de woningen en de buurt. Hier komen de eisen uit voort dat:

- De woningen een gebruiksoppervlak moeten hebben van >100m²- De woningen drempelloos te bereiken moeten zijn

- De woningen minimaal energie label B moeten hebben: dus een EPC tussen 1,61-2,00

De woningbouwvereniging weet dat de staat van deze complexen zeker op onderdelen slecht is en wil niet – zoals bij eerdere renovatie van een complex in het Bossche School buurtje – een hoge onrendabele investering doen.

De gemeente Bergen op Zoom stelt hier tegenover de vraag naar de cultuur historische waarde van deze woningen voor de wijk, de gemeente Bergen op Zoom, Brabant, Nederland of binnen het oeuvre van de desbetreffende architecten. Achterliggende gedachte is een waardering van het beeld van de te onderzoeken complexen in de wijk.

Omdat het een quick scan betreft kan geen diepgaand wetenschappelijk onderzoek worden verricht. Villanova streeft in deze studie naar een gelijkopgaand accent op haalbaarheid en cultuurhistorische waardering.

Locatie
Links
Vergelijkbare projecten